Close

18.4.2018

Koti rannalle, Tontti Tervosta

Luminen tontti Allaan tilalla, Koti Rannalla –alueella odottaa kevään tuloa ja rakentajiaan.

Useamman vuoden ajan mielessä on pyörinyt ajatus rakentaa oma talo rantatontille. Tontin etsinnän aktiivisuus on parin viimeisen vuoden ajan vaihdellut innokkaan vaihtoehtojen kartoituksen ja passiivisen lehtien/netin selailun välillä laidasta laitaan. Matkan varrella useita vaihtoehtoja on kartoitettu päätymättä kuitenkaan tonttikauppoihin asti. Etsintään lähtiessämme olimme sopineet, että kaupat tehdään vain tontista, joka kolahtaa molempiin.

Luminen tontti Allaan tilalla, Koti Rannalla –alueella odottaa kevään tuloa ja rakentajiaan.

Luminen tontti Allaan tilalla, Koti Rannalla –alueella odottaa kevään tuloa ja rakentajiaan.

 

Kuinka sitten kahden kuopiolaisen matka sitten suuntautui tälle lumiselle tontille Tervoon? Odotuksemme tontille olivat sinänsä selkeät: oma ranta, kokoa enemmän kuin se vajaa tuhat neliötä, ympärillä muutakin vihreää kuin yksittäisiä puita puistossa, lähistöllä tarjolla hyviä ulkoilumaastoja, jonne koirien kanssa voi lähteä. Lisäksi päivittäin pitäisi töissäkin käydä, jolloin listalle lisättiin vielä kohtuullinen ajomatka Kuopioon ja muista arkisista asioista kunnallistekniikan ja nopeiden nettiyhteyksien saatavuus tontille. Lapset toisaalta olivat muuttaneet jo omilleen, joka lievensi kouluihin ja kaveripiireihin liittyviä reunaehtoja tontin sijainnille.

Täysin metsän keskelle kauaksi kaikesta emme kuitenkaan halunneet… myönnetään, edellinen on hieman ristiriidassa tontista otettujen kuvien kanssa. Totta myös sekin ettei tontilla ole tehty vielä mitään; moottorisahaakaan ei ole nykäisty vielä kertaakaan käyntiin.

Tontteja katsastettiin vähän jokaisesta ilmansuunnasta. Vaihtoehtoja oli kyllä, mutta kaupoille saakka ei asioita ei saatettu. Alkusyksystä 2017 tarkastelun Tervon suuntaan ohjasi Mikan kollegan antama vinkki Tervoon suunnitteilla olevista Koti Rannalla –asumismessuista. Tervoon kummallakaan meistä ei entuudestaan ollut siteitä vaan Tervo-tuntemuksemme rajoittui satunnaisten käyntien kokemuksiin. Alueen tonttitarjontaan tutustuttiin ensin runsaalla googlettelulla. Parin alueelle tehdyn ”omatoimimatkan” jälkeen päätimme ottaa KotiRannalla-projektin projektipäällikköön Anttiin.

Antin kanssa tontille sovittiin virallinen esittelykäynti, jolla Antti esittelisi alueella vapaana olevia tontteja. Omatoimimatkailun ansiosta meillä oli yleiskäsitys alueen tonteista, mutta tarkka tietoa tonttien varaustilanteesta meillä ei ollut. Toinen etukäteissuosikeistamme oli vielä vapaana, joten tie Tervon suuntaan oli vielä avoinna.

Alueella on, miten sen sanoisi, omat erityispiirteensä. Alueella liikkuessa ei voi olla huomaamatta siirtolohkareitten määrää ja kokoa. Rehellisesti sanottuna kun tietää sen, että alueen maaperä ei ole mitään ruotimatonta hiekkakangasta, mielessä käy kieltämättä huoli siitä, millaiset pohjatyöt maanvaihtoineen talon perustuksia varten tulisi tehdä. Tontin maaperään liittyviin kysymyksiin ainakin osittaisia vastauksia antoi alueella parilla läheisellä tontilla käynnistetyt rakennustyöt. Seurasimme rakennustöitä ja erityisesti sitä, millaisia ratkaisuja perustuksien osalta naapuritonteilla oli tehty. Pohjatutkimuksia tontillemme ei vielä ole tehty, ja vaikka ne kuinka huolella tehtäisiinkin, voi rakennusvaiheessakin tulla yllätyksiä vastaan, kuten kokeneemmat rakentajat hyvin tietävät. Aika siis näyttää mitä tuleman pitää.

Toinen asia, mitä mietimme myös hetken jos toisenkin, oli mitä rakentaminen messualueelle tarkoittaisi ja mitä se meiltä vaatisi. Erityistä intohimoa olla messurakentaja kummallakaan meistä ei ollut. ”Ylimääräisten” messujen aikatauluista tulevien deadlinejen lisääminen kahden ensikertalaisen rakentajan projektiin ei vaikuttanut houkuttelevalta. Toki tavoiteaikataulu pitää olla ja rehellinen tavoitteemme on päästä muuttamaan mahdollisimman pian uuteen kotiimme. Realiteetti on kuitenkin se, että elämässä voi aina sattua jotain odottamatonta ja silloin suunnitelmia ja aikatauluja täytyy kyetä arvioimaan uudelleen.

Messurakentamisen aikatauluasioihin liittyvien haasteiden vastakohtana täytyy todeta, että harvoin meille tarjoutuisi samanlaista mahdollisuutta päästä vaikuttamaan asuinalueen suunnitteluun ja toteutukseen kuin KotiRannalla-alueella.

Tontille rakentaminen tulisi vaatimaan huolellista suunnittelua ja teettämään epäilemättä paljon töitä, mutta tontti tarjoaa myös mahdollisuuksia ja hyvän sijainnin vesistön rannalla & monipuoliset maastot ympäristössä. Matka Kuopioonkaan ei ole mahdoton ajettavaksi, kunnallistekniikkaa alueelle rakennetaan paraikaa. Ne messut… lisäävät varmasti haasteita ja pakottavat panostamaan tekemisen laatuun mutta ei kai niiden aikataulukaan ole mahdottoman tiukka. Ja täytyy myöntää, sen verran pelissä on myös uteliaisuutta, että haluamme nähdä toiminnan keskipisteestä, mitä tervolaiset käytännössä tarkoittavat ekologisen asumisen alueella ja kuinka sellainen rakennetaan.

Näistä lähtökohdista teimme tontista varauksen. Loppuvuodesta ennen talven lumien tuloa suuntasimme Tervon kunnantalolle tekemään tonttikauppoja. Kauppakirjojen allekirjoittamisen jälkeen istuimme hetken autossa ja mietimme, että ensimmäinen askel on takana ja monta vielä edessä. Seuraavaksi sitten pitäisi alkaa suunnittelemaan, mitä tontille tullaan rakentamaan. Ajatuksia on paljon, mutta niistä enemmän seuraavissa teksteissä.

Tavoitteena olisi, että jossain näillä kohdin siemaillaan jonakin kesänä vielä saunajuomia rantasaunan terassilla istuen.

Tavoitteena olisi, että jossain näillä kohdin siemaillaan jonakin kesänä vielä saunajuomia rantasaunan terassilla istuen.

Tätä tarinaa rakentamisesta KotiRannalla-alueelle kirjoittavat vähän päälle nelikymppiset Tiina ja Mika, joiden raksakoiran virkaa hoitavat bokserit Bea ja Bertta seikkailevat välillä myös näiden kirjoituksien kuvituksissa. Sisustusblogia tästä emme tästä tule tekemään ja ensikertalaisina emme yritä tehdä myöskään rakentajankaan käsikirjaa. Luvassa on siis matkakertomus lumiselta tontilta KotiRannalla asukkaiksi.

Matkaa on mukavampi tehdä hyvässä seurassa kuin yksin. Tervetuloa mukaamme.